AKTUELNO

Dejan Miletić, Direktor Centra za proučavanje globalizacije i Branko Radun, politički analitičar, složili su se da se Srbija ponovo, nakon što je Priština donela platformu o dijalogu našla u vrzinom kolu, i da neki opet upiru prst u Srbiju i traže krivca, iako je, kako kažu, on poznat.

Komentarišući paradoks i pisanja medija da Evropa koči Srbiju zbog albanske platforme, Radun je rekao da je zaista neverovatno da, iako je Srbija sve što je stajalo u sporazumu sprovela a Albanci ne, sada neki pitaju zašto se ne napreduje u tom pravcu, i odgovor traže od Srbije.

- Sada imamo jedno vrzino kolo, gde se nama spočitava nešto što ustvari Evropa nije mogla da natera Albance. I oko taksi takođe. Ispada da su svi odgovorni i krivi, a znamo ko je uveo takse – rekao je Radun.

Miletić ističe da je sve ovo zapravo dokaz da možemo da se oslonimo samo i isključivo na svoje snage.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne možete da računate ni na EU, ni na SAD, uz sve napore njihovih diplomata. Ja sve više primećujem da u svetu svako gleda samo svoje interese. Nekada je to bilo drugačije, određeni sistemi su tretirali određene probleme nekih zemalja – rekao je Miletić.

Kako kaže, naš problem je to što svet ne želi da sagleda realnost, i to zato što ih to ne sekira mnogo.

- Mi pokazujemo jednu veliku odgovornost i strpljenje kao država i smatram da je to naš veliki kvalitet. Mi pokazujemo jednu državotvornost u smislu da brinemo o interesima regiona. Nije tu problem da li neko zagovara rat ili ne. Naša vojska je spremna, kao i policija. Specijalne jedinice se obučevaju svakog trenutka da daju život ako treba da bi zaštitili naš narod – rekao je Miletić.

On dodaje da tu nema nikakve dileme.

Foto: TvPink Printscreen

- Problem je ako SAD ili međunarodna zajednica prepozna da su naše reakcije nasilni upadi na drugu teritoriju, kako oni to umeju da definišu, i da onda reaguju, to onda ne bi bilo dobro. Svi treba da vide da je ovo na KiM neuspeli projekat Albanaca – rekao je Miletić.

Kako kaže, suštinski tamo nema ni multietičnosti ni multikulturalnosti.

- Moramo mnogo mudro i proračunato da se ponašamo. Moramo da pokažemo ono što je svima jasno, ali opet moramo biti strpljivi – rekao je Miletić.

#Branko Radun

#Dejan Miletić

'